Fysiek, Mentaal en Sociaal

De naam Fymeso is gekozen door 3 belangrijke fundamenten met elkaar te combineren. De 3 fundamenten: Fysiek, Mentaal en Sociaal vormen samen een eenheid en bepalen hoe we ons in het algeheel voelen.

Deze 3 fundamenten zorgen bij een goede samenwerking voor balans in deze hectische maatschappij. Het beter op elkaar afstemmen hiervan voorkomt een hoop klachten en verbetert de algehele gezondheid.We leren weer beter naar onszelf te luisteren en op onze intuïtie af te gaan, dit stimuleert bij lichamelijke klachten het herstelproces enorm en is daarom zo belangrijk!

Fysiotherapie Vlaardingen

Fysiek staat voor
Alles wat met het lichaam te maken heeft. Je lichaam past zich aan naar hoe het gebruikt wordt. Maar hoe het gebruikt wordt kan er bijvoorbeeld toe leiden dat er lichamelijke klachten of beperkingen ontstaan. Kennis hierover herstelt, voorkomt of minimaliseert deze klachten.

De manier waarop we het lichaam gebruiken is vaak het gevolg van gewoonten, ingeslepen eigen gemaakte ‘manieren’ om dingen te doen. Bijvoorbeeld staan, een werkhouding of het uitvoeren van een huishoudelijke taak. Alles wat we doen hebben we ons zelf aangeleerd.

Een ander woord voor manieren wordt ook wel gedrag genoemd. Dit geeft een opendeur naar ons 2e fundament.

Mentaal staat voor
Denken en voelen.

Door drukte met bijvoorbeeld taken, verantwoordelijkheden en eisen die we aan ons zelf stellen negeren we vaak de lichamelijke signalen.

Bijvoorbeeld;

je lichaam geeft aan te willen eten, maar je besluit eerst af te maken waar je mee bezig bent.
je hebt al een paar dagen last van je schouder door bovenhandse werkzaamheden in de bouw, ziekmelden doe je niet uit vrees voor verlies van inkomsten.
In hoeverre zijn we in staat om in verschillende situaties bij onszelf te blijven? Wat is belangrijk? Welke keuzes maken we? Waar ligt de grens?

Door allemaal taken en verplichtingen zowel thuis en op het werk, zijn onze dagen vaak overvol gepland. We gaan op de automaat verder. Onze hersenen zijn continu actief waardoor het gevoel wordt verzwakt. We zien alleen datgene waar we op gefocust zijn en nemen niet meer waar wat ons lichaam allemaal vertelt. We negeren van alles; pijn, vermoeidheid, enz.

Dit kan op korte en of lange termijn voor problemen gaan zorgen. Eigenwaarde speelt hierin ook een belangrijke rol. Wat voor ervaringen draag je mee? Hoe is je zelfbeeld?

Fysiek en mentaal gezien, kan het sociale aspect van gehoord en begrepen worden dus behoorlijk verstoord raken. We hebben het over communicatie. De communicatie naar onszelf maar ook de communicatie naar buiten toe. Dit is een brug naar het 3e fundament.

Fysiotherapeut VlaardingenFysiotherapeut Vlaardingen
Fysiotherapie in Vlaardingen
Fysiotherapeut Fymeso
Sociaal staat voor
Meer in contact komen en blijven met ons eigen lichaam, leer die signalen weer op te pakken, dit om alles in evenwicht te houden. Waar staan we binnen een groep? bijvoorbeeld; familie, vrienden, collega’s.

Worden we volledig begrepen, geaccepteerd of zijn er situaties die voor spanning of teleurstellingen zorgen? Zijn we tevreden met waar we staan? Zijn we er ons wel allemaal van bewust?Als dit niet het geval is dan kan het ons op het mentale vlak flink bezig houden. Bij langdurige spanningen resulteert dit uiteindelijk in bijvoorbeeld een burnout. Te hoog gegrepen verantwoordelijkheden, te veel verplichtingen, eisen van jezelf en of een situatie waar je inzit zijn een aantal oorzaken die voor enorme klachten kunnen zorgen.

Bovenstaande kan je dusdanig veel energie kosten waardoor je vermoeidheidsklachten en concentratieproblemen krijgt. We slapen en eten slecht of minder, we hebben minder fut om ons ergens toe te zetten. Hierdoor krijgen we een lagere weerstand waardoor onverklaarbare klachten opkomen zetten,
denk aan; huidirritaties, haar uitval, pijnlijke gewrichten/lichaamsdelen, maag en darmklachten, hoofdpijn, duizeligheid. We zijn ook vaker ziek en verkouden. De behoeften aan sociale contacten zijn vaak verminderd.

Andere scenario’s zijn uiteraard ook mogelijk. Bijvoorbeeld een been breken (fysiek) zorgt ervoor dat je een tijd niet kunt sporten, waardoor je mentaal niet kan ontladen en je minder contacten (sociaal) kan leggen omdat je zelf moeilijker ergens komt en afhankelijk bent.